rainy outside rainy outside : ade kamera , ade duit

Sunday, 11 December 2011

ade kamera , ade duit

lame nye tak buka blog . sampai tak ingat ape password blog nie haa . banyak makan atok semut betul . Hari nie nak cakap pasal kamera . x kire la kamera yang gedabak besa ke , ringan ke , berat ke , kecik ke , yang penting aku nak cakap pasal kamera . kau tak nak dengar  aku dah bentang red carpet kat bawah . boleh jalan .

Oke . kita hidup dalam zaman milenium nie , dah ramai orang yang ada kamera peribadi atau kongi satu kamera untuk seisi keluarga . phone pun dah ade kamera tau . kamera depan , kamera belakang , kamera sisi , eh ade ke ?  hebat barangbarang zaman sekarang . memenuhi kehendak manusia betul . kecuali phone aku , tak de kamera , tak berapa nak canggih kate kan . tapi ! phone aku ade torchlight . canggih la jugak . korang ade ? x de khan . so jangan beraniberani nak kutuk keturunan phone tak de kamera depan aku okei . torchlight dia dah banyak berbakti dekat aku tau . nie yang buat aku sayang gila kat phone aku yang satu nie .

Semue orang tau kamera untuk amik gambar , record & etc . tapi dari segi kualiti gambar , tak semua orang tau sbb manusia nie berbezabeza pendapat khan . orang 1 cakap , gambar yang tegak tu cantik , orang 2 cakap , gambar senget tu tak cantik , orang 3 cakap gambar terbalik tu stailoo , orang 4 cakap gambar blur tu cool . manusia nie bukan ade satu citerasa je khan , so bergantung pade individu la nak menentukan stail ape yang bagus bagi dia . Kalau dah mahir dengan asas nye , mampu la nak jawab persoalan dengan penuh alasan . maksudnye  , kalau orang tanye kenapa asyik macam nie , kenape macam tu tak berape sesuai &etc  kite bole beri alasan yang tiptop , baru la diorang puas dan rase whaa ~hebat la budak nie . dalam dunia nie , pergi mana mana pun bole buat duit . bukti ? cube pergi duduk kat kaki lima , pakai baju seluar yang burukburuk dan pegang mangkuk . mesti ade manusia pemurah sedekah duit . kalau Berjaya , sila bank in duit tu dalam akaun maybank aku . 50-50 kate khan .


oke . kembali pada tajuk . memang bole buat duit kalau ade kamera dan kite tau macammana cara nak manfaat kan kegunaan nye dengan betul . banyak caranye tau . first , antara yang bole kite ikut ialah para wartawan , ikut jejak mereka dan prektis amik gambar untuk buat berita . kan bangge kalau gambar yang kite amik tu kuar berite jam 8 malam dan surat khabar . bukan satu cetakan je . banyak cetak , banyak juga lah yang tengok gambar kite amik tu . kesimpulannye , kalau tepat dengan caranye , dah bole jadi pendapatan tetap bagi kite pula khan . duit tu duittt !

second , tak mampu jadi wartawan gambar , jadi tukang tangkap gambar perkahwinan pun dah cukup . aku suke tengok orang amik gambar pengantin . stail diorang tangkap , whaa ~ . lagilagi pasangan pengantin , berseriseri je muke . macam kakak sedara aku . baru je kahwin 20.11.2011 aritu . aceli aku ade sembang dengan seorang abg tangkap gambar nie . dia kata , ‘bukan senang nak tangkap gambar perkahwinan nie dik . banyak cabaran dan dugaannya . jangan ingat bila tekan je butang ‘shutter’ , gambar tu akan jadi menarik . banyak yang perlu difikirkan salah satu nya cara nak buat gambar tu jadi romantik. Kalau baru dalam dunia nie , memang garu kepala memikirkan nye .’  lebih kurang camtu la dialog abg tu . dia ade suruh aku tangkap satu gambar gune kamera dia , dia kate . kalau gambar macam nie ,ok tapi nampak biase je . kene lebih berlatih . baru Nampak hebat . fuhh ayat dia . macam dia pro sangat *aku yang dah jeles sebenanye .
tak pun , jadi lah tukang amik gambar dekat zoo atau manemane tempat menarik . kite pun biase jumpe orang jual gambar candid kite time tengah jalanjalan kan . diorang tangkap , then terus cetak kat tempat tu jugak . patas khan ? contoh nye , gambar kite time tengah naik spiderman kat theme park genting highland tu , time tengah beratur nak naik cabel car kat Cameron , time jenjalan kat pulau langkawi dan yang seangkatan dengan nye lah . hihi .

pastu kalau nak buat banner pun boleh jugak . buat banner menu kedai makan ke , kedai bunge ke , semue gune kamera . cume kene pandai gune je baru gambar tu Nampak sempurne . then kalau kat tenet , gamba yang kite tamgkap tu , kite bole jual kat orang ramai tau . memang tak ramai yang tau pasal jual gamba secare online nie . antare laman yang aku tau ialah lawan ‘ stock photos ’ . cube la lawat . best tauu . pastu , shasinki.com pun buat duit ngan kamera . dye jual kamera ngan aksesori dye ..
                                 
pendek kate , kalau kite ade kamera memang boleh buat duit , boleh berniaga . cume berani atau tak je yang membuktikan kita boleh buat ke tak . percaya pada kemampuan diri , insyaallah kite boleh buat khan . oke sekian untuk cerite kamera . baibai :)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 orang bagi coklat:

Post a Comment