rainy outside rainy outside : 'perpisahan' dalam 'persahabatan'

Thursday, 5 May 2011

'perpisahan' dalam 'persahabatan'


hmm ~ mungkin ade sesetengah orang yang mengatakan ia agak sukar utk dilakukan . lebih -lebih lagi pada ikatan yang dah lame terjalin .
namun, kite harus terima dan berani berhadapan dengan kenyataan bahawa kite nie tak mampu untuk meneruskannya lagi ( soobss ) . oke. kat sini aq ader lah sikit-sikit tips yang aq dah berjaye kumpul melalui kisah idup aq , bg aq , tips nie mmg bergune utk aq terus tabah meneruskan kehidupan ini, meskipun takde sahabat tersayang di sisi, ( mmg bergune lah ! chayya lah ! ) tapi bg korg, aq ta tau lah,, yg penting, kite cube,,,,
oke,,

1 : jadikan pengalaman yang tu insident pertame dan yang terakhir dalam hidup kite.contohnye camnie, kite amik mase sikit utk menyesuaikan diri , just tenangkan je diri dengan situasi baru nie,, x yah lah nk teburu2 cari peganti.. nnty bile dah rase mcm normal, baru la p cary..
*sabar jer. naty dah lame2 oke lahh
2 : takder nye istilah serik dlm idup kite nie..kalo kite dah betul2 pasti yg kite nie dah benar2 sedia atau normal, x yah ragu2 nak cari sahabat.x der nye istilah 'serik' dlm sebuah perhubungan mcm nie, kite nie x yah lah nak segan2 utk mintak pendapat dan pandangan dari individu terdekat mcm parents kite ke,, sibling kite ke,, x yah malu2,, wt muke 'sekupang' jerr.. bile kite rase kite mcm dah dpt peganti, pastikan perangai dy betul2 memahami kite, senang cite, pastikan dy tu sekepale dgn kite.. hehehe. yang penting, jgn sampai pisang berbuah dua kali.
* kiter perlu belajar dari pengalaman..

3 : bersedih tuh, berpada-pada lahh..
pepisahan mcm nie mmg menyedihkan. aper lagi lah klo keputusan utk memutuskan persahabatan itu bukan kehendak kite sendiri, kite mesti punye lah rase diri kite nie mcm dah x penting,, kosong je bagi dy. yang tinggal kat dy, kite nie tunggu mase utk di buang, wlo cmnepun, kite x yah lah nk sedih2 sangat. yakin jer kat diri yang kite bule dapat sahabat yang lebih baek dary dy,, *setiap yang berlaku ade hikmahnyerr..
4 : bekongsi lahh ngan kawan2..x yah lah kite action nk pendam 'kedukaan' tuh sorg2,, sekarang dah smpai masenye utk kite kuar dari kepompong utk menyebarkan dan menambah warna-warni kehidupan yang mungkin agak terbatas sebelum nie,, skarang kite dah free.. x terikat dgn sape2, (mksudnye sahabat) dah x yah nak pikir sgt perasaan dy, n sekarang nie, x salah kalo kite nak cari sahabat yang baruu...
*slow2,, x yah terburu-buru
5 - jadikan pengajaran kalo pepisahan tu tejadi disebab kan oleh kite, sahabat sendiri atau org ketige, kite harus renungkan,, aper lah jawapan bagi persoalan itu sebelum kite memutuskan utk cari sahabat yang baru..*fikir - fikir - dan - fikir
tuh lah tips2 yang aq kate kan tadi,,
 amacam? haha, tips nie lah yg aq gune.,,
 slalu sgt aq gune,,
alhamdulillah. berkesan

-sekian-
-ifa-

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 orang bagi coklat:

  1. bergunelah tips2 ko ^_^ haha

    ReplyDelete
  2. haha . aq tahu .. sbb tu aq kongsi di sini ;)

    ReplyDelete